Intervju med experten

Det mänskliga mikrobiomet

 Martin Gschwender
Specialist på mikronäringsämnen
Vi bad Martin Gschwender,specialist på mikronäringsämnen, att prata med oss. I intervjun förklarar hansambandet mellan tarmmikrobiomet, hälsa och vanliga sjukdomar som diabetes,högt blodtryck och fetma och ger värdefulla tips om hur man kan ageraförebyggande.

Vad är tarmmikrobiomet och vilken roll spelar det för hälsan?

Martin Gschwender:
Tarmmikrobiomet är samlingsnamnet för alla mikroorganismer (bakterier,arkéer, virus och svampar)i vår matsmältningskanal. Det kallas också för detandra mänskliga genomet, eftersom mängden av de olika organismerna i oss nästanär som ett separat organ. Det är ett mycket komplext system som kan ha enavgörande positiv eller negativ inverkan på vår hälsa.

Hur yttrar sig en obalans i tarmmikrobiomet?

Martin Gschwender:
Det är omöjligt att definiera en obalans eller störning kvantitativt,eftersom det inte finns något så kallat noll- eller baslinjevärde för detfriska mikrobiomet. Sammansättningen av tarmfloran förändras ständigt i typ ochomfattning och anpassas hela tiden till vår kost, miljö och våralevnadsförhållanden. Det är högst individuellt för varje person - som ettfingeravtryck. Enkelt uttryckt kan man säga att om vi mår bra på alla sätt ochvis är det mer sannolikt att vårt tarmmikrobiom är ibalans. Om vi mår dåligtkan vi redan nu utgå från ogynnsamma förändringar. Om vi har påtagliga besvärsom immunförsvarsproblem, matsmältningsproblem, allergier,ämnesomsättningsrubbningar eller depression, anses det nu vara säkert attmotsvarande förändringar också återspeglas i mikrobiomet.

Hur kan jag förbättra mitt tarmmikrobiom?

Martin Gschwender:
Vi vet nu att stress, bakteriedödande ämnen, miljögifter, rökning, alkoholoch framför allt socker i alla dess former tenderar att ha ett ogynnsamtinflytande på vårt tarmmikrobiom. Men om jag utelämnar det ogynnsamma ochlägger till rätt saker kan jag själv göra ett stort positivt bidrag till minhälsa.

I vilka livssituationer är det särskilt viktigt med ett balanserat tarmmikrobiom?

Martin Gschwender:
Det är viktigt att vidta förebyggande åtgärder om ogynnsamma faktorer somextremstress, resor till andra länder eller intag av vissa mediciner, t.ex. antibiotikakan förutses.

Förändras tarmmikrobiomet under livets gång?

Martin Gschwender:
Tarmmikrobiomet förändras ständigt från födseln till slutet av våra liv.Vår livsstil och framför allt vår kost är avgörande faktorer. Den mat vi äterär bränslet för vårt mikrobiom. En naturligförlossning och en kost bestående avbröstmjölk formar vårt unga tarmmikrobiom på ett annat sätt än ett kejsarsnitteller en kost bestående av komjölk. Dessa och många andra faktorer förändrarständigt sammansättningen av tarmmikrobiomet under hela livet. Det gäller ävenför överdriven sockerkonsumtion: om man äter mycket socker gynnas desockerälskande bakterierna i tarmen. Deras metaboliska avfallsprodukter,t.ex.alkoholer, kan i sin tur belasta vår organism och tarmfloran. Vi kännerinte av det omedelbart men på lång sikt kan det leda till sjukdomar som fetma,högt blodtryck och diabetes. Men om vi vidtar förebyggande åtgärder kan viförhindra att dessa sjukdomar överhuvudtaget utvecklas. I ett nötskal: som mansår i unga år får man skörda långt senare -både positivt och negativt.
Specialist på mikronäringsämnen

Martin Gschwender

MartinGschwender är specialiserad för mikronäringsämnen
I över 25 år har han specialiserat sig på mag- och tarmbesvär,allergibehandlingar, immunogena och hormonella störningar samt smärtbehandlingmed särskilt fokus på mikrobiomet. Martin Gschwender förmedlar nu sinomfattande praktiska kunskap till intresserade konsumenter ochsjukvårdspersonal som en del av sin utbildnings-och föreläsningsverksamhet.

Upptäck nu våra produkter