Intervju medexperten

Det mänskligamikrobiomet

 Martin Gschwender
Specialist påmikronäringsämnen
Vi bad MartinGschwender, specialist på mikronäringsämnen, att prata med oss. I intervjunförklarar han sambandet mellan tarmmikrobiomet, hälsa och vanliga sjukdomar somdiabetes, högt blodtryck och fetma och ger värdefulla tips om hur man kan ageraförebyggande.

Vad ärtarmmikrobiomet och vilken roll spelar det för hälsan?

Martin Gschwender:
Tarmmikrobiometär samlingsnamnet för alla mikroorganismer (bakterier, arkéer, virus ochsvampar) i vår matsmältningskanal.Det kallas ocksåför det andra mänskliga genomet, eftersom mängden av de olika organismerna ioss nästan är som ett separat organ.Det är ett mycketkomplext system som kan ha en avgörande positiv eller negativ inverkan på vårhälsa.

Hur yttrar sigen obalans i tarmmikrobiomet?

Martin Gschwender:
Det är omöjligtatt definiera en obalans eller störning kvantitativt, eftersom det inte finnsnågot så kallat noll- eller baslinjevärde för det friska mikrobiomet.Sammansättningenav tarmfloran förändras ständigt i typ och omfattning och anpassas hela tidentill vår kost, miljö och våra levnadsförhållanden. Det är högst individuelltför varje person - som ett fingeravtryck.Enkelt uttrycktkan man säga att om vi mår bra på alla sätt och vis är det mer sannolikt attvårt tarmmikrobiom är i balans. Om vi mår dåligt kan vi redan nu utgå frånogynnsamma förändringar.Om vi harpåtagliga besvär som immunförsvarsproblem, matsmältningsproblem, allergier,ämnesomsättningsrubbningar eller depression, anses det nu vara säkert attmotsvarande förändringar också återspeglas i mikrobiomet.

Hur kan jagförbättra mitt tarmmikrobiom?

Martin Gschwender:
Vi vet nu attstress, bakteriedödande ämnen, miljögifter, rökning, alkohol och framför alltsocker i alla dess former tenderar att ha ett ogynnsamt inflytande på vårttarmmikrobiom. Men om jag utelämnar det ogynnsamma och lägger till rätt sakerkan jag själv göra ett stort positivt bidrag till min hälsa.

I vilkalivssituationer är det särskilt viktigt med ett balanserat tarmmikrobiom?

Martin Gschwender:
Det är viktigtatt vidta förebyggande åtgärder om ogynnsamma faktorer som extremstress, resor till andra länder eller intag av vissa mediciner, t.ex.antibiotika kan förutses.

Förändrastarmmikrobiomet under livets gång?

Martin Gschwender:
Tarmmikrobiometförändras ständigt från födseln till slutet av våra liv. Vår livsstil ochframför allt vår kost är avgörande faktorer. Den mat vi äter är bränslet förvårt mikrobiom.En naturligförlossning och en kost bestående av bröstmjölk formar vårt unga tarmmikrobiompå ett annat sätt än ett kejsarsnitt eller en kost bestående av komjölk. Dessaoch många andra faktorer förändrar ständigt sammansättningen av tarmmikrobiometunder hela livet.Det gäller ävenför överdriven sockerkonsumtion: om man äter mycket socker gynnas desockerälskande bakterierna i tarmen. Deras metaboliska avfallsprodukter, t.ex.alkoholer, kan i sin tur belasta vår organism och tarmfloran. Vi känner inte avdet omedelbart men på lång sikt kan det leda till sjukdomar som fetma, högtblodtryck och diabetes.Men om vi vidtarförebyggande åtgärder kan vi förhindra att dessa sjukdomar överhuvudtagetutvecklas. I ett nötskal: som man sår i unga år får man skörda långt senare -både positivt och negativt.
Specialist på mikronäringsämnen

Martin Gschwender

MartinGschwender är specialiserad för mikronäringsämnen
I över 25 år harhan specialiserat sig på mag- och tarmbesvär, allergibehandlingar, immunogenaoch hormonella störningar samt smärtbehandling med särskilt fokus påmikrobiomet. Martin Gschwender förmedlar nu sin omfattande praktiska kunskaptill intresserade konsumenter och sjukvårdspersonal som en del av sinutbildnings- och föreläsningsverksamhet.

Entdecken Sie jetzt unsere Produkte